Een kort antwoord op deze vraag is: ja, je kunt je metabolisme versnellen. Maar hoe? Dat gaan we je in deze blog uitleggen door middel van vijf tips. Maar laten we eerst even kijken wat metabolisme precies is. 

 

Metabolisme is een fancy woord voor stofwisseling; dit is de manier en snelheid waarop je lichaam calorieën verbrandt en omzet in energie. Je hebt vast wel eens van een traag en snel werkend metabolisme gehoord. Als je een traag werkend metabolisme hebt, dan kan dit ervoor zorgen dat je aankomt. Een snel werkend metabolisme kan er voor zorgen dat je afvalt. De snelheid van jouw metabolisme ligt voornamelijk aan je leeftijd, geslacht en andere fysiologische factoren. 

Wat is je basaal metabolisme?

Stel, jij ligt de hele dag op bed en je bent in complete rust, dan heeft je lichaam alsnog energie nodig om je vitale functies te onderhouden. Bijvoorbeeld het onderhouden van je lichaamstemperatuur of het functioneren van je ademhaling. Dit wordt ook wel het basaal of rust metabolisme genoemd en dit type metabolisme gebruikt de meeste energie van je dagelijkse calorie inname, ongeveer 60%. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die je energie verbruik bepalen (NEAT, EAT en TEF), daar lees je in deze blog meer over.

Ik hoor je denken,  waarom zou je je metabolisme willen versnellen? Als je een snel werkend metabolisme hebt, dan verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën per dag. Een gevolg hiervan kan zijn dat je dus afvalt. Ben jij aan bezig met afvallen? Dan kan een snel werkend metabolisme je dus helpen om meer calorieën te verbranden en dit gebeurt als je gewoon op de bank zit of als je ‘s nachts slaapt. Hoe handig is dat?

*DISCLAIMER*

Er zijn veel supplementen op de markt die claimen dat ze in X aantal weken je metabolisme versnellen, waardoor je vervolgens zult afvallen. Let me crush your dream: dat is niet mogelijk. Zoals ik al eerder zei is je metabolisme voornamelijk afhankelijk van je leeftijd, geslacht en de bouw van je lichaam. En daarnaast: inmiddels heb je denk ik wel geleerd dat er geen quick fixes bestaan als je wilt afvallen. Geduld, girl, geduld.

5 tips om je metabolisme te versnellen

Er zijn wel een aantal dingen die je kunnen helpen om je metabolisme te versnellen. Hieronder 5 tips die je kunt proberen om je metabolisme te versnellen.

1. Eet volkoren producten

We weten allemaal dat volkoren producten “beter” zijn dan witte producten, omdat er in volkoren producten meer vezels zitten en vezels dragen bij aan een goede spijsvertering. Recent onderzoek laat daarnaast ook zien dat volkoren producten een hogere vezel absorptie bevatten. Hierdoor wordt je lichaam harder aan het werk gezet en verbrand je uiteindelijk dus meer calorieën. Nu is het wel zo dat je door één hap meer havermout niet profiteert van deze voordelen. De onderzoekers raden aan om dagelijks 200 gram volkoren producten te eten. Dus kom maar op met die koolhydraten (carbs = life).

2. Eet pittig

Door het eten van pittig eten zoals chilipepers, wordt je metabolisme flink aangemoedigd. Dit helpt je lichaam extra te verbranden. In rode pepers zit de stof capsaïcine, deze stof verhoogt je lichaamstemperatuur en hierdoor verbruikt je lichaam meer energie. Dit proces wordt thermogenese genoemd. Oke, to be honest, je zult niet opeens kilo’s verliezen als je bij elke maaltijd een peper toevoegt. Maar, alle kleine beetjes helpen. Op de langere termijn kan dit kleine beetje toch bijdrage aan de snelheid van je metabolisme. Als je van pittig eten houdt, you go girl!

3. Snack meer

Deze tip is toch wel mijn favoriet. Vroeger dacht ik dat snacken ongezond was, dat dit echt niet helpt bij afvallen en dat ik er alleen maar door zou aankomen. Maar niets is minder waar! Het is goed om te eten als je trek hebt (duh). Zodra je eet wanneer je trek hebt, zal je insulineniveau stabiel blijven en dat is de perfecte basis voor een snelle stofwisseling. Jezelf dat tussendoortje niet gunnen, werkt dus totaal niet. Toch wil ik wel benadrukken dat er verschillende soorten snacks zijn. Elke keer een zak chips opentrekken als je trek hebt is niet heel verstandig. Kies voor een snack met veel eiwitten!

4. Drink water

We weten (hoop ik) allemaal dat ons lichaam voor meer dan 50% uit water bestaat. Het is daarom belangrijk om water te blijven drinken. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van water je stofwisseling verhoogt. Als je bovendien kiest voor koud water, zal je lichaam afkoelen en moet het harder werken om op te warmen. En, niet alleen koud water drinken helpt, ook een koude douche stimuleert je stofwisseling. Het geeft je stofwisseling een flinke boost omdat je temperatuur zakt en je lichaam reageert op deze kou. Je gaat rillen en je spieren trekken samen, deze spieractiviteit verhoogd het energieverbruik in je lichaam. Je lichaam is hard aan het werk om temperatuur te onderhouden, en dit is ook weer gunstig voor je stofwisseling.

5. Doe aan krachttraining

Door gewichten te tillen in de sportschool kun je je metabolisme ook versnellen. Het zit zo: als je krachttraining combineert met eiwitrijke voeding, dan ga je spieren opbouwen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je metabolisme zal zijn. Het kost je lichaam namelijk veel meer energie om je spiermassa te onderhouden en daarom zul je gedurende de dag meer energie verbruiken. Krachttraining wordt om die reden ook aanbevolen als je wilt afvallen. Daarnaast verbruikt spiermassa over het algemeen meer calorieën dan vetmassa. Reden genoeg om nu naar de sportschool te gaan, toch?

Vragen?

Hopelijk heb je wat aan deze tips! Heb je nog vragen? Stel ze gerust via Instagram.

Diede

Diede Joosten

Laatste berichten

 • Training
 • personal trainer kaylee
  Kaylee van Beelen

  Oefeningen om je benen effectief te trainen!

  In deze blog gaan we je uitleggen dat er niet één specifieke oefening belangrijk is...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 belangrijke onderdelen voor op een goed herstel

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 tips om blessures te voorkomen (en hoe je met een blessure om kunt gaan)

  Blessure opgelopen? Vervelend! In deze blog behandelen we hoe jij hier mee om kunt gaan...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  Hoe begin je in de sportschool? 6 tips om te beginnen en je angsten te overwinnen!

  Veel dames vinden het spannend om te beginnen met sporten in de sportschool. Al die...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  Don’t forget to warm-up

  Een warming up wordt helaas nog te vaak overgeslagen en/of op een verkeerde manier uitgevoerd....

  Lees meer