Persoonlijke relaties zijn belangrijk in je leven, zo kunnen ze van belangrijke waarde zijn voor je eigen gezondheid. Een bekende gezegde van Jim Rohn is dan ook:

Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je je het meest mee omringt

En daar ben ik het mee eens. Alleen hou onderhoud je deze persoonlijke en/of vriendschappelijke relaties? Daar vertel ik je in deze blog meer over.

Waarom goede relaties belangrijk zijn

Dat is heel simpel: eenzaamheid is even ongezond als het roken van 13 sigaretten per dag. Goede relaties zijn essentieel voor je gezondheid en geluk. Als je denkt dat deze tekst jouw tijd niet waard is, zit je fout. Als je hier alleen bent voor tips over vetverlies onthoud dan dit:

“De meeste mensen willen vet verliezen om zich beter te voelen, terwijl ze vet gaan verliezen nadat ze zich beter voelen.”

Laten we eerlijk zijn, zelfs als je denkt dat je deze guide hebt aangeschaft omdat je vet wilt verliezen, weet je diep van binnen dat je niet alleen vet wilt verliezen. Je wilt meer zelfvertrouwen, meer energie en vooral meer gewaardeerd worden. Dat is wat iedereen uiteindelijk wil: waardering. En als je het beestje bij zijn echte naam noemt is het ‘liefde’. We noemen het alleen ‘waardering’ omdat we liefde vaak een te spannende term vinden.

Goede relaties zorgen ervoor dat jij je goed voelt

Er wordt dus gesteld dat mensen vet gaan verliezen zodra ze zich beter voelen. Zorgen goede relaties er dan voor dat de caloriebalans niet meer werkt? Nee, maar ze zorgen er wel voor dat jij je goed voelt. En als je je goed voelt is het makkelijker om jezelf te motiveren om te sporten. Als je je goed voelt is het makkelijker om vaker voor een voedzaam alternatief te kiezen in plaats van een overmatige snack binge.

Stappenplan voor betere relaties

Relaties zijn belangrijk voor je gezondheid en indirect voor jouw fysieke doelen. Eens? Mooi, dan kunnen we nu starten met ons stappenplan voor betere relaties. Dit gaat geen standaard relatieadvies zijn. Een voorbeeld van iets wat je vaak hoort over relaties is dat communicatie de oplossing voor alles is, dat is gezever. Genezen is ook de oplossing voor alle ziekten. Een mooie conclusie, maar je hebt er weinig aan.

In deze blog krijg je advies dat werkt, de (soms) harde waarheid. Het is dus niet specifiek geschreven om je te vermaken, maar om je bewust te maken van het effect dat het kan hebben wanneer je het toepast. Mijn enige verzoek aan jou is om met aandacht te lezen. Elke zin. Niet alleen snel scannen. Heb je jouw telefoon naast je liggen? Zet ‘m op vliegtuigstand en leg ‘m in een andere kamer.

Hier komen de tegendraadse, niet politieke (maar in praktijk werkende) adviezen. Let’s go:

Wees NIET aardig.

Mensen die aardig zijn, zijn dat vaak omdat ze zelf leuk gevonden willen worden. Je zegt bijvoorbeeld niet eerlijk dat iemand zich dom gedraagt zodat je diegene niet hoeft te confronteren. Op de korte termijn voelt de ander zich goed maar op lange termijn niet.

Als je vriendelijk (maar eerlijk) bent in plaats van aardig, ga je échte vriendschappen overhouden.

It’s in the name.

Goede vrienden zijn mensen die zeggen wat je MOET horen, niet wat je WILT horen.
Zo zal ook niet iedereen die dit leest deze tekst leuk vinden en een paar mensen juist heel erg. Die paar mensen zijn ‘mijn’ type mensen.

Je hoeft er niet voor iedereen te zijn want dan ben je er juist voor niemand.

Wees eerlijk, hoe moeilijk dat ook is, en je krijgt meer waardevolle relaties.

Focus NIET op wat voor vrienden, vriendinnen of liefdesrelatie jij zou willen.

Nee. Focus je liever op de bovenstaande lessen en begin zelf een betere vriend of vriendin voor anderen te zijn. Dit doe je door eerlijk te zijn, klaar te staan, door te zorgen dat je zelf meer te bieden hebt en door op de juiste (online) plekken te komen waar jouw ‘type’ mensen zich begeven. Niet door te klagen over wat voor type relaties jij zelf denkt te verdienen. Aan de bak.

Doe NIET je best om aan je bestaande vriendschappen en relatie te blijven werken.
Als het je echt zoveel energie kost om aan een relatie te werken is deze relatie voor jullie beiden niet goed. Het is goed om te beseffen dat ons brein banger is om dingen kwijt te raken dan de mate waarin het verlangt naar nieuwe zaken. In dat laatste geval weet je namelijk al wat je gaat ‘missen’.

Je kunt niet de vriendschap of relatie missen die je nu nog niet hebt (omdat je vasthoudt aan het oude).

Als je twijfelt of je op de langere termijn blijer gaat zijn als je een relatie verbreekt of in intensiteit vermindert, is het antwoord sowieso ja. Als het echt een top relatie was had je niet getwijfeld. Bovendien heb je de ruimte die ontstaat door het verbreken nodig om weer open te staan voor nieuwe relaties. Daarnaast is er nog een reden om niét je best doen om een relatie voor de zoveelste keer te redden:

Elke keer dat vertrouwen en respect geschaad worden, beschadigt er iets in een relatie of vriendschap.

Broken Plate Rule

Auteur Mark Manson past hierbij de ‘Broken Plate Rule’ toe: als je een bord laat vallen en het breekt in twee stukken, kun je het nog prima lijmen. Laat het bord nog een keer hard vallen en het heeft heel misschien nog zin om het te lijmen. De constructie wordt dan alwel een stuk minder stevig.

Laat je het bord (de relatie) vaker dan drie keer vallen, dan zijn er te veel scherven om er weer iets bruikbaars van te maken. Tijd voor nieuw servies.

Het gelijmde bord mag een positieve herinnering worden. Je kunt het dan zien als een museumstuk; mooi geweest maar niet meer werkbaar.

Blijf NIET bij elkaar omdat je verliefd bent.

Je hebt enerzijds liefde en lust en anderzijds ook de praktische uitwerking van een relatie (love versus compatibility). Dit geldt zowel voor vriendschap als liefde. Je hebt beide nodig. Een relatie met heel veel liefde maar geen enkele praktische verhouding werkt niet; je krijgt dan een hoop drama.

Je wilt ook niet alleen bij elkaar blijven omdat je zo perfect bij elkaar aansluit maar er geen gevoelens en verlangens zijn. Dan krijg je relaties zonder échte verbinding, zonder bezieling. Ook daar is het leven te kort voor (en bovendien mis je de kansen op iets beters, zie les 3).

Wacht NIET tot het gevoel van liefde (of vriendschap) weer terugkomt.

Als je zeker weet dat regel 3 niet voor jou geldt dan moet je eigenaarschap gaan nemen over je relatie. Hier geldt hetzelfde als bij fitness: wachten op motivatie werkt niet.

Motivatie ontstaat doordat je actie onderneemt en resultaten boekt. Precies hetzelfde geldt voor liefde.

Je kunt blijven wachten tot de gevoelens terugkomen voordat je weer gaat daten, weer goede gesprekken gaat voeren en alle andere vieze dingetjes gaat doen, maar zo werkt
het niet. Juist doordát je die dingen gaat doen kunnen gevoelens van liefde (of vriendschap) terugkomen.

Probeer elkaar WEL te veranderen

Een veelgehoord advies is dat je de ander niet moet willen veranderen, ook dat is gezever. De ander willen veranderen moet gedaan worden op de juiste manier, maar is niet effectief vanuit frustratie. Iemand willen veranderen of verbeteren, op de juiste manier en vanuit een plek van liefde, is juist de bedoeling.

Als je niet wilt dat iemand zijn of haar leven verbetert, betekent dat juist dat je diegene al opgegeven hebt. Stop met het verkondigen van die onzin en bouw samen een beter lijf en leven.

Dat waren mijn tips voor betere persoonlijke relaties. Niet allemaal leuk om te horen, maar als je deze tips toepast hou je wel mooie relaties over.

Diede

Diede

Diede Joosten a.k.a. Deeds helpt jonge vrouwen in Nederland en België aan een gezondere relatie met voeding en fitness, zelfvertrouwen en veel meer!

Laatste berichten

 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Skip de winterdip en maak voedingskeuzes die een positieve invloed hebben op je humeur!

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  De slechte relatie met voeding van Diede Joosten en de lessen die ze hieruit leerde

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Misleidende etiketten en claims? – Deel 3

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Voedings- en gezondheidsclaims – Deel 2

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Hoe lees je een etiket? – Deel 1

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Clean eating: Moet je zo ‘clean’ mogelijk eten tijdens het afvallen?

  Lees meer
 • Training
 • personal trainer kaylee
  Kaylee van Beelen

  Oefeningen om je benen effectief te trainen!

  In deze blog gaan we je uitleggen dat er niet één specifieke oefening belangrijk is...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Fit blijven tijdens je zomer vakantie met deze No-Nonsense tips

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Alles over gewoontes en hoe jij ze kan veranderen

  Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. In dit artikel leren we je hoe gewoontes werken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 belangrijke onderdelen voor op een goed herstel

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  De perfecte ochtendroutine: Hoe jij je dag altijd goed kunt beginnen

  Een goed begin is het halve werk en daarom is het belangrijk om te kijken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 tips om blessures te voorkomen (en hoe je met een blessure om kunt gaan)

  Blessure opgelopen? Vervelend! In deze blog behandelen we hoe jij hier mee om kunt gaan...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  Hoe begin je in de sportschool? 6 tips om te beginnen en je angsten te overwinnen!

  Veel dames vinden het spannend om te beginnen met sporten in de sportschool. Al die...

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  5 tips voor het maken van een planning (die je wel kunt volhouden)

  Een planning maken kan super waardevol zijn voor je doelen. Alleen helaas zien we dat...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Avatar foto
  Carmen Horn

  5 tips om Koningsdag om op een gezonde en leuke manier te vieren!

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede Joosten

  Gewoontes uitgelegd op een No-Nonsense manier

  Een gewoonte is een handeling die je gewend bent om uit te voeren, zonder dat...

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Angst overwinnen in de gym

  Ik kreeg enorm veel vragen van dames die het zo spannend vonden om alleen naar...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  4 tips om bewust te zijn met je calorie-inname op vakantie en sociale gelegenheden

  De energiebalans is een proces van energie-inname en energieverbruik. Door je lichaam in leven te...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Waarom wandelen zo goed voor je is? Dit zijn de voordelen van wandelen

  Ik denk dat ik voor bijna iedereen spreek als ik zeg dat we tijdens de...

  Lees meer