Wellicht blijf je deze zomer in Nederland, ga je later op vakantie of wil je toch graag jouw fitness doelstellingen doorzetten deze zomer. Dit kan, en hier is ook niets mis mee. Ik heb ook een aantal No-Nonsense tips & trucs om fit te blijven tijdens mijn vakantie. Op deze manier kun je nog steeds een heerlijke vakantie hebben, zonder dat je teveel restricties oplegt maar wel dagelijks bezig kunt blijven met fitness.

Vakantie draait niet om fitness maar om ontspanning

Het is belangrijk om vooral even stil te staan bij waarom je jouw fitness-doelstellingen wilt doorzetten op vakantie. In het verleden was dit bij mij namelijk een slechte relatie met voeding/fitness. Ik mocht geen dag missen omdat het anders “verpest” zou zijn. Ik zou die periode enorm graag iemand hebben gehad die mij vertelde en kon laten zien dat het oké is als je soms ook een stapje terug neemt.

Vakantie is dé periode van het jaar dat je extra lang in bed kan liggen, lekker bij het zwembad of nog een extra toetje neemt.

Het is dus prima als je net wat minder bezig bent met je fitness-doelstellingen. Dit betekent niet dat je jouw progressie kwijt raakt, opnieuw moet beginnen of dat je faalt. Dit betekent simpelweg dat je lekker van je vakantie aan het genieten bent. Neem dit dus vooral mee.

Portiecontrole toepassen tijdens je vakantie

Portiecontrole is het eten van een voedingsmiddel in een portie waarna jij verzadigd bent. Als je merkt dat je enorm veel last hebt van overmatig eetgedrag of van een verstoorde relatie met voeding, dan wil ik je vooral doorverwijzen naar een passende coach of diëtist die jou hierbij kan helpen.

4 No-Nonsense tips voor meer portiecontrole

Heb je geen last van een verstoorde relatie met voeding? Dan kan ik je handige tips geven om portiecontrole toe te passen op vakantie.

Haal kleinverpakkingen van je favoriete producten.

Heb je nog steeds zin in een chipje bij het strand, maar geen zin om de hele zak leeg te eten? Kijk eens of ze in de supermarkt kleinverpakkingen hebben van jouw favoriete chips. Zo kun je toch lekker chips mee-eten, zonder dat je hier een hele zak van weg eet. Dit geldt natuurlijk ook voor andere producten dan chips.

(Vergeet niet: eet je wel een keer die hele zak leeg, is dat ook oké).

Deel lekker met je vriendinnen, vriend of familie!

Terwijl je door een Italiaanse stadje loopt zie je heerlijke gebakjes die je enorm graag wilt proberen. In plaats van alle 4 de gebakjes naar binnen te schuiven, kun je ook kijken of je deze kunt delen met de mensen om je heen. Overal lekker een hapje van. Zo kun je toch meegenieten en proeven.

Leave a bite on your plate!!!!

Eerder in een No-Nonsense guide, zijn we aan de slag gegaan met: Leave a bite on your plate challenge. Het doel hierachter is om te eten naar eigen verzadiging, en niet omdat je iets voorgeschoteld krijgt.

Als je uiteten gaat op vakantie, krijg je altijd een stuk meer dan wanneer je thuis je eigen maaltijd zou koken.

Het is oké als jij je bord niet volledig leeg eet en wat laat staan. Je kunt er zelfs voor kiezen om de helft mee te nemen en later als lunch te eten of aan iemand te geven die hier behoefte aan heeft. Leave a bit on your plate!

Eet mindful op vakantie.

Neem de tijd om rustig te eten. Drink wat water tijdens het eten. Leg je telefoon weg en geniet van het moment. Over het algemeen zijn de mensen die mindful eten een stuk meer verzadigd.

Slim omgaan met alcohol

Op vakantie wordt er vaak ook meer alcohol gedronken dan normaal. En dat is prima. Toch wil ik je een aantal tips geven om met alcohol om te gaan op vakantie.

Zoveel mogelijk tijd tussen je training en je eerste drankje

Mocht je ervoor kiezen om te blijven trainen op vakantie, plan zoveel mogelijk tijd in tussen je alcoholconsumptie en trainingen. Dit is om spierafbraak zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hoe minder je drinkt, hoe minder schadelijk dit is voor je lichaam.

Je lichaam ziet alcohol als een ‘gif’ wat uit het lichaam moet. Des te meer je drinkt, des te meer moeite je lichaam moet doen om de alcohol uit je lichaam te krijgen.

Minimaliseer het effect van elke consumptie.

Dit kun je doen door je alcoholconsumptie te verspreiden over een gehele avond, waarin je tussendoor ook even een glas water of iets fris drinkt.

Kies voor bewuste snacks

Bij het drinken van alcoholische dranken komt ook gemakkelijk een vette hap of bakjes met borrelnootjes kijken. Mocht je lekker met vriendinnen gaan tafelen, zorg er dan voor dat er ook bewuste snacks op tafel staan die je gedurende de avond kunt eten.

Denk aan schaaltjes met wat groenten en fruit, hummus dipjes of bijvoorbeeld popcorn.
Dit beperkt je calorie-inname vergeleken met zakken chips, borrelnootjes of bittergarnituur.

In het nieuwe No-Nonsense zomer boek gaan we meer in over de voor- en nadelen van het drinken van alcohol en hoe je dit kunt implementeren in een gezonde leefstijl met een actief sociaal leven.

Keep that body moving!

Of dit nu een beach workout, een lange wandeling of een gym-sessie is, ook tijdens je vakantie kun je lekker veel blijven bewegen. De kans is aanwezig dat je niet je normale trainingsritme zult aanhouden en dat is oké. Het kan echter wel fijn zijn als je 1 á 2 full-body workouts kunt doen of dagelijks een grote wandeling maakt. Zeker als je gewend bent om actief te zijn in je dagelijks leven.

Als ik er zin in heb, zoek ik vaak een gym op in mijn omgeving om toch nog een gym sessie te kunnen doen. Deze zoek ik gewoon via Google waarbij ik zoek op: Gym near me. Vanuit daar krijg je vaak de gyms in je omgeving te zien samen met recensies en wat foto’s.

Goed nieuws: in de meeste buitenlandse gyms kun je gemakkelijk een dag of een week pas kopen!

Mocht je geen zin hebben in de sportschool, of is er geen gym in jouw omgeving? Dan kun je altijd nog een bewegingsdoel voor jezelf zetten.

Alternatieven voor de gym

 • Dagelijks een stukje wandelen.
 • Elk uur even een paar baantjes zwemmen.
 • Elke dag de trap te nemen i.p.v. de lift.

Het zijn de kleine dingetjes die het verschil kunnen maken 😉 In het No-Nonsense zomer doe-boek hebben we verschillende workouts mét en zonder equipment die je kunt doen tijdens je vakantie.

Stay hydrated!!!!

You gotta stay hydrated. Neem je waterfles overal lekker mee naar toe op vakantie en vul deze lekker met vers fruit / munt / citroen.

Het drinken van voldoende water kan niet alleen helpen om je fitness doelstellingen door te zetten, maar is simpelweg ook enorm gezond voor je.

Als jij op vakantie gaat naar een warm en tropische land dan raad ik je ook aan om extra zout te eten. Dit raad ik je tevens ook aan als in Nederland de temperaturen boven de 2o graden zijn het buiten aanvoelt alsof je in de Sahara loopt. Meestal gebeurt dit al automatisch, omdat we ook wat meer eten op vakantie. Maar als jij nog steeds fanatiek aan het sporten bent en merk dat jij meer zweet, kan het slim zijn om extra zout toe te voegen aan je maaltijden.

Een koud zero drankje kan ook wonderen doen. Gaan je vriendinnen een snack halen in de supermarkt maar heb jij daar geen behoefte aan? Dan kan een koud zero drankje ook wonderen doen!

Maak er een sport van om alle onbekende zero drankjes te proeven in het land waar je bent.

Ondanks dat je op vakantie bent hoef je echt niet altijd alles mee te drinken, vooral als je hier geen behoefte aan hebt. Ik snap dat je soms wat druk kan voelen vanuit je vriendinnen, maar leg gewoon uit waarom je er geen behoefte aan hebt.

Neem gezonde snackies mee uit Nederland

Zeker als je in een hotel zit, weet je niet altijd wat voor voedingsmiddelen er beschikbaar zijn. Het kan dus fijn zijn om wat gezonde snackies mee te nemen in je koffer, zodat je altijd iets hebt om op te knabbelen tijdens je vakantie. Dit kan bijvoorbeeld een eiwitreep zijn, een zak nootjes, sultanas of andere koekjes etc.

Toch altijd fijn om een back-up te hebben als je ineens op je hotelkamer zit met enorme trek!

Top snacks om mee te nemen op vakantie:

 • Eiwitrepen van Barebells
 • Eiwitshake (Bij Body en Fit kun je makkelijk van die sachets mee nemen)
 • Noten- en rozijnenmix

Focus op wat je WEL kunt doen

Ik ben een enorme fan van focussen op wat je wel kunt doen, dan focussen op wat we niet kunnen doen.

Prioriteit stellen aan het eten van veel groentes en fruit tijdens je vakantie, is daar een voorbeeld van.

En groente/fruit is in het buitenland vaak nog lekkerder ook! Kijk of je vers fruit kunt snijden en mee kunt nemen naar het strand, een zakje tomaatjes kan halen tussendoor of een banaan in je tas mee kan nemen als tussendoortje. Daarnaast wil je vooral kijken wat mogelijk is binnen JOUW vakantie.

Dit is voor iedereen anders. Sta dus even stil bij wat jij nodig hebt om er een fijne & fitte vakantie van te maken. Maar kijk ook of dit haalbaar is tijdens deze vakantie. 1 ding moet centraal staan, en dat is ultieme ontspanning.

Bedankt voor het lezen van deze blog, nu je toch tot hier bent gekomen wil ik je ook gelijk een hele fijne vakantie wensen!

Diede

Diede

Diede Joosten a.k.a. Deeds helpt jonge vrouwen in Nederland en België aan een gezondere relatie met voeding en fitness, zelfvertrouwen en veel meer!

Laatste berichten

 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Skip de winterdip en maak voedingskeuzes die een positieve invloed hebben op je humeur!

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  De slechte relatie met voeding van Diede Joosten en de lessen die ze hieruit leerde

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Misleidende etiketten en claims? – Deel 3

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Voedings- en gezondheidsclaims – Deel 2

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Hoe lees je een etiket? – Deel 1

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Clean eating: Moet je zo ‘clean’ mogelijk eten tijdens het afvallen?

  Lees meer
 • Training
 • personal trainer kaylee
  Kaylee van Beelen

  Oefeningen om je benen effectief te trainen!

  In deze blog gaan we je uitleggen dat er niet één specifieke oefening belangrijk is...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Alles over gewoontes en hoe jij ze kan veranderen

  Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. In dit artikel leren we je hoe gewoontes werken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 belangrijke onderdelen voor op een goed herstel

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Je persoonlijke relaties en vriendschappen verbeteren op de No-Nonsense manier

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  De perfecte ochtendroutine: Hoe jij je dag altijd goed kunt beginnen

  Een goed begin is het halve werk en daarom is het belangrijk om te kijken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 tips om blessures te voorkomen (en hoe je met een blessure om kunt gaan)

  Blessure opgelopen? Vervelend! In deze blog behandelen we hoe jij hier mee om kunt gaan...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  Hoe begin je in de sportschool? 6 tips om te beginnen en je angsten te overwinnen!

  Veel dames vinden het spannend om te beginnen met sporten in de sportschool. Al die...

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  5 tips voor het maken van een planning (die je wel kunt volhouden)

  Een planning maken kan super waardevol zijn voor je doelen. Alleen helaas zien we dat...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Avatar foto
  Carmen Horn

  5 tips om Koningsdag om op een gezonde en leuke manier te vieren!

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede Joosten

  Gewoontes uitgelegd op een No-Nonsense manier

  Een gewoonte is een handeling die je gewend bent om uit te voeren, zonder dat...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  4 tips om bewust te zijn met je calorie-inname op vakantie en sociale gelegenheden

  De energiebalans is een proces van energie-inname en energieverbruik. Door je lichaam in leven te...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Waarom wandelen zo goed voor je is? Dit zijn de voordelen van wandelen

  Ik denk dat ik voor bijna iedereen spreek als ik zeg dat we tijdens de...

  Lees meer