Koningsdag is voor veel mensen een feest waarbij er uitbundig de verjaardag van de koning wordt gevierd. Alleen misschien staat deze dag niet helemaal in lijn met de doelen die jij voor jezelf hebt. Je zit in een goed ritme met sport, voeding en doelen die jij belangrijk vindt. Je eet je groente, fruit en je voelt je top.

Woensdag 27 april is het Koningsdag, maar je ziet er nu al tegenop hoe je dit het beste aan kunt pakken.
In deze blog gaan wij je meer informatie geven over waarom een dag zoals Koningsdag niet direct effect heeft op jouw fitness doelen. Ook geven we je praktische tips om Koningsdag op een ‘gezonde’ manier te doorstaan.

Waarom mensen tijdens Koningsdag aankomen

Misschien heb je het wel eens meegemaakt, je bent een avond uit geweest en de volgende ochtend ben je opeens 3 kilo zwaarder dan de ochtend ervoor. Hoe komt dit?

Ik zal je eerst wat uitleggen over aankomen in gewicht. Om 3 kilo aan te komen moet je 23.331 kcal meer eten dan dat je normaal zou doen. Dit is ongeveer 10x de hoeveelheid van wat een gemiddelde vrouw zou eten. De kans dat je daadwerkelijk aankomt na één avond uitgaan is dus erg klein. Waarom zegt de weegschaal dan dat je 3 kg bent aangekomen? Hier zijn een aantal redenen voor: alcohol, vette hap, water gewicht.

Alcohol

Zoals je waarschijnlijk weet, bevat alcohol ook kcal, 7 kcal per gram om precies te zijn. Doordat je een hele avond drinkt krijg je dus (onbewust) extra kcal binnen. Wanneer je in een vetverlies fase zit, is dit niet altijd even optimaal. Daarnaast heeft alcohol natuurlijk nog een veel groter effect op het lichaam.

Invloed van alcohol op je gezondheid

Zoals de meeste mensen zullen weten is alcohol niet optimaal voor het lichaam. Alcohol kan volgends dit onderzoek zorgen voor: leverproblemen (ontsteking, vetopstapeling, etc.), beschadiging van de alvleesklier, beschadiging aan de hersenen, dementie, verschillende soorten kanker.

Echter gelden deze problemen allemaal voor het lange termijn gebruik van alcohol. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je na een leuke dag last krijgt van deze problemen. Wel is het mogelijk dat je last krijgt van dorst, vermoeidheid, een kater, misselijkheid en black outs.

Alcohol heeft ook invloed op je nachtrust. Wanneer je veel alcohol gedronken hebt, voel je jezelf de volgende dag vaak moe. Dit komt omdat je dankzij alcohol niet goed in je REM-slaap komt, waardoor jij de dag na Koningsdag extra vermoeid bent. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je lichaam extra behoefte heeft aan energie, en dus eten. Echter zijn er verschillende tips om hier minder/geen last van te hebben:

Drink voldoende water voor, tijdens en na het drinken van alcohol.

Dit kan ervoor zorgen dat je minder alcohol drink waardoor de kans op een black out verkleind wordt. Ook helpt dit tegen een kater.

Eet voldoende door de dag heen.

Drink zo min mogelijk soorten alcohol door elkaar, drink bijvoorbeeld alleen wijn of alleen bier.

Kortom: Alcohol is niet optimaal voor het lichaam, maar geniet ook van je leuke dag uit. Doe dit niet te vaak, maar geniet van de keren dat je dit wel doet. Eet en drink hier wel goed bij. En geniet met mate.

Vette hap en tompouces

Op zo’n dag als een verjaardag van de koning kan het zijn dat je net wat meer in de verleiding komt, het is tenslotte een feestdag! Honger na een lekkere avond stappen is geen onbekend gevoel voor meesten. Een lekker frietje bij de friettent, een kapsalon bij de Turk of een frikandel bij de Febo, iedereen kent het wel.

Dit is oké. Je mag en kunt genieten van zo’n vette hap of een tompouce. Uiteindelijk draait het hier wel op de mate waarin je dit doet.

Water gewicht

Water gewicht is vocht wat je lichaam extra vasthoudt, dit kan door verschillende factoren ontstaan. In een dag kan dit wel tot ongeveer 2 kg toenemen.

Er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor water gewicht, voorbeelden hiervan zijn het eten van zout, een hoge inname van koolhydraten en het drinken van alcohol.

Laten dit nou precies de dingen zijn die je wat meer binnen krijgt op Koningsdag. Water is geen vet en komt vanzelf weer in balans, zodra jij je ritme en voeding weer oppakt.

Waarom deze ene dag niet uitmaakt

Het is een dag. Je wordt niet dun van een dag salade eten en ook niet dik van een dag alcohol drinken en kapsalon eten. Zie het als een marathon en niet als een sprint.

Caloriebalans

Uiteindelijk draait het om de caloriebalans en als je wilt afvallen is het dus belangrijk om in een calorietekort te zitten. Een calorietekort heeft pas echt effect op het lichaam als je hierin een langere periode consistent in bent.

Net zoals je na een dag sla eten niet gelijk je droomlichaam hebt, kom je ook niet na 1 dagje feesten, drinken en lekker eten gelijk 10kg aan.

Tijdens Koningsdag krijg je waarschijnlijk wat meer calorieën binnen, maar je verbrand misschien ook wel meer.

Volgens een onderzoek van Harvard health publications verband iemand tussen de 55-70 kilo gemiddeld 1480 kcal op een avond uit wanneer je ongeveer 4 uur danst.

Watergewicht

Zoals al eerder gezegd kom je waarschijnlijk aan in watergewicht. Echter gaat dit ook vanzelf weer weg. Als je een paar dagen afwacht is dit gewicht er zo weer vanaf. Maak je dus niet te veel zorgen om dit gewicht.

5 tips om Koningsdag gezond door te komen

Nu je weet wat de verschillende redenen kunnen zijn waarom je aankomt in gewicht is het goed om te kijken wat je kunt doen om zo gezond mogelijk deze dag door te komen. Kleine reminder: het doel is dat je van dag geniet! Het is tenslotte een feestdag.

Maar wil jij de volgende dag niet wakker worden alsof je overreden bent door een trein, dan zijn er een aantal tips die je toe kunt passen.

Tip 1. Goed begin is het halve werk

Koningsdag begint vaak niet om 09:00 uur in de ochtend, tenzij jij een diehard fan bent en al gelijk in een oranje tenue op de markt loopt. Probeer daarom deze dag te beginnen met een bewuste start.

Kies er bijvoorbeeld voor om alvast extra groente bij je ontbijt te nemen, door bijvoorbeeld een omelet te nemen of een smoothie.

Ook kan je ervoor kiezen om de dag te beginnen met een moment voor jezelf. Ga nog even voor een wandeling in de natuur, voordat je in de kroeg staat te dansen of zorg even dat je een meditatie momentje pakt voor de drukte induikt.

Een goed begin is het halve werk, daardoor heb jij een betere start gemaakt waardoor je automatisch betere keuzes gaat maken.

Tip 2: Wissel je biertjes af met wat water

Of je alcohol gaat drinken of niet, water is altijd een goed idee. Misschien heb je wel als doel om elke dag minimaal twee liter water te drinken. Zorg dan dat je ook gedurende Koningsdag voldoende water bij je hebt of drinkt.

Sowieso is het goed om je wijntje af te wisselen met water als je gaat stappen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je uitdroogt en daardoor krijg je vaak hoofdpijn en en een erge kater. Dit kun je voorkomen door meer water te drinken.

Een nadeel van veel water drinken kan zijn dat je wat vaker moet plassen! Zet dus alvast wat dixie’s vast in Google Maps als je die tegenkomt, zodat je altijd een wc kunt vinden!

Tip 3: Kies voor goede alternatieven

Tijdens Koningsdag kom je natuurlijk meer in de verleiding dan dat je thuis op de bank zit. Logisch, maar je kan hier zeker wel rekening mee houden. Kies ipv. een kapsalon van 1200 calorieën bijvoorbeeld voor een kroket van 180 calorieën.

Of in plaats van een normale cola voor een cola zero.

En wist je dat Cava ook minder calorieën bevat dan wijn?

Deze dag is het waarschijnlijk wat ingewikkelder om aan je eiwitten en vitamines te komen. Zorg er dus voor dat je eventueel een eiwitreep en een stukje fruit mee hebt. Zo heb je altijd wat te eten en hoef je niet perse ja te zeggen tegen elk lekker hapje wat je tegen komt!

Tip 4: Een hapje kan geen kwaad

Ik weet het. Die verleiding is enorm. Poffertjeskramen, suikerspinnen, churros en misschien wel kroketten en tompoucen die je om je oren vliegen. Genoeg dingen om lekker te proeven!

Mijn advies: Proef het.

Om je energie inname deze dag te beperken kan je er ook voor kiezen om wel die dingen te eten waar jij echt zin in hebt. Kies er alleen voor om niet een hele tompouce op te eten, maar eet de helft. (Mits je doel vetverlies is). Weet namelijk ook dat het oké is als je wel een hele tompouce eet.

Of in plaats van een hele pizza op te eten, kies voor een pizzapunt. Maar het is ook oke als je wel een hele pizza eet.

Continu nee zeggen en jezelf lekker dingen te ontzeggen gaat je uiteindelijk niet helpen. Het is allemaal ook veels te lekker om te laten staan! Proef het gewoon maar het is altijd goed om alles met mate aan te houden.

Een andere tip die ik je mee kan geven is om altijd iets op je bord achter te laten. Je bord hoeft niet leeg. Het is ook prima om altijd een paar happen nog op je bord te laten. Luister dus vooral naar je hongergevoel.

Vol is vol en overeten heeft nooit zin!

Tip 5: Pak de draad de volgende dag weer op

Wakker worden met een kater? Prima! We hopen dat je een lekkere dag hebt gehad. Om zo snel mogelijk weer terug in je ritme te komen is het de bedoeling om gewoon weer te starten.

Begin met een goed ontbijt en als je hoofd nog te zwaar voelt voor een training, kies dan voor een wandeling in de buitenlucht!

Gezond leven, afvallen of je doelen bereiken gaat niet over één dag, Je moet consistent bepaalde handelingen uitvoeren om de effecten te ervaren of om je doelen te behalen. Het maakt niet uit als één dag wat minder ging, het gaat er om dat jij gewoon weer zo snel mogelijk terug in je ritme komt!

Maak een plannetje, mealprep wat maaltijden, eet je eiwitten en geniet juist ook weer van het hebben van een ritme!

Conclusie: Geniet ervan & pak de draad morgen weer op.

Koningsdag is een dag om te genieten en niet om je al te veel zorgen over te maken. Wij zijn het enige land dat woensdag 27 april feest mag gaan vieren. Doe dat dan ook als jij dit wilt. Vier het leven, beleef mooie momenten zodat je altijd iets hebt om op terug te kijken.

Je doelen behalen heeft tijd nodig en Koningsdag gooit niet roet in het eten. Leef bewust, kies bewust maar geniet vooral van deze dag en pak de draad de volgende dag weer op.

Avatar foto

Carmen Horn

Carmen is een student voeding en diëtiek en heeft een passie voor fitness, gezond en lekker eten en meer!

Laatste berichten

 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Skip de winterdip en maak voedingskeuzes die een positieve invloed hebben op je humeur!

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  De slechte relatie met voeding van Diede Joosten en de lessen die ze hieruit leerde

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Misleidende etiketten en claims? – Deel 3

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Voedings- en gezondheidsclaims – Deel 2

  Lees meer
  lindsay
  Linsay

  Hoe lees je een etiket? – Deel 1

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Clean eating: Moet je zo ‘clean’ mogelijk eten tijdens het afvallen?

  Lees meer
 • Training
 • personal trainer kaylee
  Kaylee van Beelen

  Oefeningen om je benen effectief te trainen!

  In deze blog gaan we je uitleggen dat er niet één specifieke oefening belangrijk is...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Fit blijven tijdens je zomer vakantie met deze No-Nonsense tips

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  Alles over gewoontes en hoe jij ze kan veranderen

  Iedereen heeft goede en slechte gewoontes. In dit artikel leren we je hoe gewoontes werken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 belangrijke onderdelen voor op een goed herstel

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Je persoonlijke relaties en vriendschappen verbeteren op de No-Nonsense manier

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  De perfecte ochtendroutine: Hoe jij je dag altijd goed kunt beginnen

  Een goed begin is het halve werk en daarom is het belangrijk om te kijken...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  3 tips om blessures te voorkomen (en hoe je met een blessure om kunt gaan)

  Blessure opgelopen? Vervelend! In deze blog behandelen we hoe jij hier mee om kunt gaan...

  Lees meer
 • Training
 • Diede
  Diede

  Hoe begin je in de sportschool? 6 tips om te beginnen en je angsten te overwinnen!

  Veel dames vinden het spannend om te beginnen met sporten in de sportschool. Al die...

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  5 tips voor het maken van een planning (die je wel kunt volhouden)

  Een planning maken kan super waardevol zijn voor je doelen. Alleen helaas zien we dat...

  Lees meer
 • Mindset
 • Diede
  Diede Joosten

  Gewoontes uitgelegd op een No-Nonsense manier

  Een gewoonte is een handeling die je gewend bent om uit te voeren, zonder dat...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Diede
  Diede

  4 tips om bewust te zijn met je calorie-inname op vakantie en sociale gelegenheden

  De energiebalans is een proces van energie-inname en energieverbruik. Door je lichaam in leven te...

  Lees meer
 • Afvallen
 • Mindset
 • Diede
  Diede

  Waarom wandelen zo goed voor je is? Dit zijn de voordelen van wandelen

  Ik denk dat ik voor bijna iedereen spreek als ik zeg dat we tijdens de...

  Lees meer